Start

De mooiste kerstverhalen in Rozet met Margreet Blanken en Martijn Tjoelker,

                                                                                                            
Margreet Blanken                                              Martijn Tjoelker, Portia Aylward en Lieven Eijsackers

Kom luisteren naar de mooiste kerstverhalen uit alle windstreken. Margreet Blanken kan voorlezen als geen ander en voert je deze middag mee in verschillende literaire verhalen. U kent Margreet Blanken natuurlijk allemaal als zuster Reini in de populaire dramaserie Medisch Centrum West. Ook haar solo-voorstelling ‘Etty’ met dagboekfragmenten van Etty Hillesum speelde ze 300 keer door het hele land. Tot het najaar van 2017 speelde ze tante Martha in de televisieserie Dokter Tinus.

De middag wordt afgewisseld met muziek gespeeld door violisten van Vioolschool Bos & Tjoelker. Sterleerlingen Portia Aylward en Lieven Eijsackers spelen onder leiding van Martijn Tjoelker, violist van het Gelders orkest.

Inclusief een warm pauzedrankje.

Donderdag 12 december 2019

15:00 - 17:00 uur

Entree: € 5,00

i.s.m. De Culturele Onderneming

Locatie: Rozet

Kortestraat 16
6811 EP Arnhem
Tel: 026-3543100
E-mail: cursusadministratie@rozet.nl

Inschrijving geopend >
U kunt ook een kaartje kopen bij de balie in de hal van Rozet.

 

 
 
 
19-12-2019 12:30-13:30

​In deze lezing vertelt Willem Bruls over de geschiedenis van 400 jaar opera in Venetië. Het genre ontstond eind zestiende eeuw in Italië, maar zou pas in de loop van de zeventiende eeuw zijn eigenlijke vorm krijgen. Dat gebeurde in Venetië, met componisten als Monteverdi en Cavalli. Deze traditie werd een eeuw later voortgezet door Vivaldi, die werkte in een stad met zo'n zeven operahuizen. Venetië was het onbetwiste culturele en muzikale centrum van Europa. En dat niet alleen, men ging er ook naartoe voor de bevrediging van de zinnen. Opera vormde een spiegel van dat verlangen. In de negentiende eeuw veranderde dat allemaal. Venetië leek verloren te gaan in een economische malaise en politiek nationalisme. Maar de stad bleef een metafoor voor verbeelding en verlangen. Met Rossini, Verdi en Wagner, die er werkten, werd de traditie voortgezet. Zelfs in de twintigste eeuw bleef de stad op deze wijze fascineren. Waar anders hadden de novelle, de film en de opera van Dood in Venetië kunnen ontstaan?

​Elke derde donderdag van de maand organiseren Tresoar en De Culturele Onderneming een lunchlezing in Leeuwarden. Maak kennis met allerlei boeiende nieuwe ontwikkelingen en onderzoeken van universiteiten, hogescholen en andere organisaties in Friesland.

De lezing begint om half 1 en duurt ongeveer 45 minuten tot een uur. De toegang is gratis. Bij het aanmelden kun je aangeven of je ook gebruik wilt maken van de lunch voorafgaand aan de lezing (2 broodjes + 1 consumptie, aanvang 12.00 uur). De kosten hiervoor zijn 4 euro, te betalen bij aanvang.

AANMELDEN >>>

Locatie: Tresoar Boterhoek 1 Leeuwarden

Lunchlezing Peter Brusse - 'Ach Engeland. Wij en onze overburen, van Bonifatius tot brexit'

 

16-01-2020 12:30-13:30

​Rare jongens, die Engelsen. De zee die ons scheidt is niet eens zo breed, maar tussen de zandstranden hier en de krijtrotsen aan de overkant bestaat een wereld van verschil. Hoewel? Nederland en Groot-Brittannië zijn al eeuwenlang onlosmakelijk met elkaar verbonden, dan weer als vrienden, dan weer als vijanden. Maar wij Nederlanders kunnen niet zonder de Engelsen – en andersom.

Iedere derde donderdag van de maand organiseren Tresoar en De Culturele Onderneming een lunchlezing in Leeuwarden over tal van interessante en actuele onderwerpen.

De lezing begint om half 1 en duurt ongeveer 45 minuten tot een uur. De toegang is gratis. Bij het aanmelden kun je aangeven of je ook gebruik wilt maken van de lunch voorafgaand aan de lezing (2 broodjes + 1 consumptie, aanvang 12.00 uur). De kosten hiervoor zijn 4 euro, te betalen bij aanvang.

AANMELDEN >>>

 

Lunchlezing: 'Theater en muziek in de koloniale tijd' door Kester Freriks

Dinsdag 28 januari 2020 - 12:00-13.30

Laat u inspireren tijdens de lunch! Tijdens een lunchlezing wordt u bijgepraat over uiteenlopende interessante onderwerpen. De voorafgaande lunch is inbegrepen!

Voor de Nederlanders in het Indië van vroeger waren theater en muziek heel belangrijk. Tal van Nederlandse toneelspelers, onder wie de beroemde Louis Bouwmeester, maakten tijdens de Nederlandse zomer tournees door de tropen tot in de uithoeken van de archipel. Deze toneelspelers brachten vooral komedies en luchtige voorstellingen, die werden opgevoerd in de zalen van de sociëteiten. Ook in Indië leefde de muziek. Nederlandse pianisten en orkesten kwamen naar de Oost om op te treden en Europees repertoire te brengen. De Nederlanders hongerden naar kunst vanuit het westen, maar er was meer: componisten uit ons land lieten zich inspireren door oosterse muziek. 

Kester Freriks, schrijver van romans, verhalen, gedichten, toneelstukken en essays, gaat verschillende aspecten van de koloniale tijd belichten.

I.s.m. De Culturele Onderneming

PROGRAMMA:

18 februari - 'Het geheim van Shakespeare' | Els Launspach
31 maart - 'Is er hoop na het post-modernisme?' | Jibbe Willems

Wanneer: Elke laatste dinsdag van de maanden september t/m maart om 12:00 uur
Toegang
: € 10,- inclusief lunch.
Bestel uw kaarten: bespreekbureau@musisenstadstheater.nl of bel 026-4437343 of  https://tickets.musisenstadstheater.nl/nl/saleflow/event/19f92705-7388-e911-a33c-005056845b78/auto/area

Musis, Balkonzaal Velperbinnensingel 15 Arnhem