Start

                                                                Gouden jaren

Lezing Annegreet van Bergen: Het goede leven

Nederland is in korte tijd rijker geworden dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden. Nieuwe wetenschappelijke inzichten en techniche mogelijkheden zagen het licht. Het goede leven laat zien hoe door dit alles de wereld letterlijk en figuurlijk werd opengebroken. Met de bromfiets of auto kwamen we steeds verder van huis. Televisie bracht ongekende landen en volkeren de huiskamer binnen. De zondag veranderde van een rustdag in een dag om erop uit te trekken. In Het goede leven pakt Annegreet van Bergen de draad op van haar bestseller Gouden jaren en laat ze met nieuwe observaties en anekdotes zien hoe de grote naoorlogse groei het leven in Nederland onherkenbaar heeft veranderd.

Zondag 23 september 2018 Bibliotheek Arnhem

1 lezing van 1,5 uur aanvangstijd 15:00

Prijs: € 7,50

Mw. A. (Annegreet ) van Bergen

15:00 - 16:30

Inschrijving nog open >

  1. (Annegreet ) van Bergen

Annegreet van Bergen (1954) is econoom en werkt sinds 1982 als journalist. Zij schreef voor de Volkskrant en Elsevier. Eerder schreef zij De lessen van burn-out (2000) en Mijn moeder wilde dood (2010).
In augustus 2014 verscheen Gouden Jaren, dat 100 weken in de bestsellerslijst stond. Het werd 36 keer herdrukt, werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs en de NS Publieksprijs en won in 2015 de Hebban Publieksprijs voor het beste Nederlandstalige non-fictieboek.

Locatie: Rozet Kortestraat 16  6811 EP Arnhem

 

Abdelkader Benali in muzikaal gesprek met burgemeester Marcouch

 

Op dinsdag 25 september spreekt schrijver Abdelkader Benali om 20:00 uur met Ahmed Marcouch, de burgemeester van Arnhem. Aan de hand van de persoonlijke muziekkeuze van de burgemeester, wordt je als bezoeker meegenomen in een reis door zijn leven. Van Marokko naar Arnhem, met een tussenstop in Amsterdam. Het interview is een bijzondere editie in een serie lezingen in Musis en vindt plaats in de Muzenzaal in Musis, Arnhem. Benieuwd? Koop hier je kaartje!

Over Benali
Schrijver Benali won o.a. de Libris literatuurprijs met De Langverwachte en de Eva du Perronprijs met De stem van mijn moeder. In 2016 trad Benali samen met zijn vrouw en dochter op in de tv-serie Chez Benali. De serie was een culinair-historische ontdekkingsreis door Marokko, het geboorteland van Benali.

Nieuwe reeks lezingenserie
Dit najaar start Musis & Stadstheater, in samenwerking met De Culturele Onderneming, met een reeks lezingen in Musis. Iedere laatste dinsdag van de maand (behalve in december) wordt een bijzondere gast gevraagd om in een uur iets te vertellen over zijn/haar passie.

Locatie:

Musis
Velperbinnensingel 15
6811 BP Arnhem

 

Leesbaar Friesland

In de zomer van 2018 start het literaire-citatenproject Leesbaar Friesland (Lêsber Fryslân). Publiek in Friesland en 'om utens' wordt gevraagd citaten aan te dragen uit beroemde Friese en Nederlandse romans, verhalen, gedichten en liederen. Die citaten moeten betrekking hebben op een geografische plek. Teksten van Simon Vestdijk over Harlingen bijvoorbeeld, of van Tsjêbbe Hettinga over kust, zee en polder. En natuurlijk van Vonne van der Meer over Vlieland of Theun de Vries over een boom in Veenwouden. Op deze manier ontstaat een 'leesbare kaart' van Friesland.

De citaten worden geselecteerd, aangevuld en geredigeerd door een professionele literaire redactie onder leiding van Tresoar, Leesbaar Laagland en de Culturele Onderneming. Van wie nemen we een citaat over Jorwerd op: van Geert Mak of van J.J. Slauerhoff, of van allebei?

Uiteindelijk wordt de kaart vormgegeven en gedrukt als een prachtige poster, boek en zelfs behang in verschillende uitvoeringen en formaten. Deze Leesbaar Friesland-producten verschijnen in het najaar van 2019.

Leesbaar Friesland is een initiatief van Tresoar in samenwerking met Leesbaar Laagland, De Culturele Onderneming, Omrop Fryslan en de Leeuwarder Courant.

Iedereen kan meedoen! Ga via 

>> http://www.tresoar.nl/Pages/Leesbaar-Friesland.aspx

 

Een leesbare kaart – wat is dat?

​Een leesbare kaart is een geografische kaart die niet uit lijnen, arceringen en andere grafische hulpmiddelen is opgebouwd, maar uit letters, woorden, citaten. Zo is de voorganger van Leesbaar FrieslandLeesbaar Amsterdam – opgebouwd uit meer dan vijfhonderd citaten over de hoofdstad van zo'n 250 binnen- en buitenlandse schrijvers. Elk citaat staat precies op de plaats waar het hoort. Zo staat J.C. Bloem op de Dapperstraat, is de Sarphatistraat van Nescio en wordt de Lauriergracht gevuld met Multatuli's Max Havelaar's openingszin. Al lezend wandel je zo door de stad.

Leesbaar Friesland gaat uit van hetzelfde principe. De citaten komen precies op de plek waar ze geografische gezien thuishoren. Zo komt Afke's tiental van Nienke van Hichtum in Warga terecht, De fûke van Rink van der Velde bij het Tjeukemeer en de gevoelige liederen van Nynke Laverman in de buurt van Weidum. In één blik kun je zo zien hoe gevarieerd, fijnzinnig en interessant het door citaten gevormde Friese landschap is: van de onstuimige kustgedichten van Tsjêbbe Hettinga tot de Kameleonreeks van Hotze de Roos in Terherne.

 > Voorgangers: van Leesbaar Amsterdam tot Leesbaar Bergen

Lunchlezing door Iris Kroes: 'You're the voice'

Iris Kroes is onze gast op 18 oktober, zij neemt ook haar harp mee.

www.iriskroes.com

Elke derde donderdag van de maand organiseren Tresoar en De Culturele Onderneming een lunchlezing in Leeuwarden. Maak kennis met allerlei boeiende nieuwe ontwikkelingen en onderzoeken van universiteiten, hogescholen en andere organisaties in Friesland.

Programma

12.00 inloop
12.30 lezing
13.15 vragen
13.30 einde
 

Reserveren

Graag reserveren op:
info@tresoar.nl

Tel 0587890740 of 0587890792
 
De lezing is gratis.
Als u gebruik wilt maken van de lunch (2 broodjes + 1 consumptie voor €3,00) dan dit graag apart vermelden.

Locatie
Tresoar
Boterhoek 1
8911 DH Leeuwarden