Start

Lunchlezing van Maartje Roos over haar werk

21-02-2019 12:30-13:30

​Maartje Roos is fotograaf, beeldenmaker en kunstenaar. Ze maakt geen foto's, maar creëert beelden. Zij studeerde cum laude af aan de Fotoacademie. Daarvoor heeft ze de kunstacademie Artez en de opleiding Fotonica in Drachten gevolgd. Ze exposeerde in New York en Tokio, op fotofestivals en in galeriën in heel Nederland. In haar lezing vertelt ze over haar manier van werken, haar fotografie, haar fascinatie over identiteit, historie, Fryslân en de natuur. En over haar geduld, schetsen en ideeën. Tijd en ruimte spelen geen rol, niets is toeval en alles is mogelijk.

​Elke derde donderdag van de maand organiseren Tresoar en De Culturele Onderneming een lunchlezing in Leeuwarden. Maak kennis met allerlei boeiende nieuwe ontwikkelingen en onderzoeken van universiteiten, hogescholen en andere organisaties in Friesland.

De lezingen worden gehouden in de Gysbert Japicxzaal van 12.30 tot 13.30 uur. De lezingen zijn gratis. Graag reserveren via info@tresoar.frl of even bellen naar 0587890740 of 0587890792.
Gebruik maken van de lunch (2 broodjes + 1 consumptie voor € 4,00) Dan dit graag apart vermelden.

 

 

 

 

 

 

Tijdens het event Arnhem Plasticvrij? heeft plastic soep de hoofdrol. Wat zijn de oorzaken, gevolgen en mogelijke oplossingen? Michiel Roscam Abbing, auteur van Plastic Soup Atlas van de Wereld, geeft donderdag 21 februari een lezing in Rozet. Deelname is geheel gratis.                             

                                  

Michiel Roscam Abbing (1958)

Michiel Roscam Abbing werkt als onderzoeker bij de Plastic Soup Foundation. Hij is auteur van de atlas. Hij plaatst tijdens de lezing verschillende aspecten van de plastic soep in perspectief. Dat gebeurt aan de hand van recente wetenschappelijke inzichten, indringende foto’s en infographics.

Uitgeverij Lias publiceerde in 2018 in samenwerking met de stichting zijn Plastic Soup Atlas van de Wereld. Daarin wordt de thematiek van de plasticsoep aan de hand van 60 thema's uitgelegd. Wat zijn de oorzaken,  gevolgen en mogelijke oplossingen?  

Donderdag 21 februari geeft Michiel Roscam Abbing deze lezing.

Inloop 19.30

Aanvang 20.00

Hij deelt zijn verhaal en voeren samen het gesprek. Deelname is geheel gratis.

Locatie: Rozet   Kortestraat 16    6811 EP Arnhem

https://arnhem.biblio-shop.nl/activiteiten/inschrijven/4909/plastic-soup-atlas-van-de-wereld

 Organisatie: Rozet en De Culturele Onderneming

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schrijverscafé     met Cornald Maas

Cornald Maas over zijn nieuwe boek: Ach kind toch (2018). 
Sinds hij het huis uitging ontving Cornald Maas honderden brieven van zijn moeder, waarin zij hem schrijft over haar leven, haar dilemma’s en zorgen.
Aan de hand van deze unieke correspondentie en zijn eigen herinneringen, vertelt Maas het verhaal van een vrouw die, opgegroeid in een eenvoudig milieu in een andere tijd, er alles aan doet om zich te ontwikkelen. Ach kind toch is ook het grotere verhaal van moeders (en vaders) die niet het leven konden leiden dat ze in andere tijden en omstandigheden misschien wél zouden hebben geleid, maar die hun kinderen de kans gaven uit te vliegen.

Cornald Maas (1962)
Naast schrijven is zijn huidige werk vooral m’n tv-programma’s Volle Zalen en Oerol. En Songfestival. En bestuur Van den Ende Foundation. Etc.)
Eerder publiceerde hij onder meer Op de helft, Over de helft, Uit elkaar, Trotse ouders, Verlies en Duizend vragen heb ik over de dood.

zondag 24 februari 2019

Aanvang:16:00

Accent zaal

Prijs € 9,50
incl. pauzedrankje

Korting met dbiebpas

Telefonisch kaarten
bestellen:   (058) 233 0 233 of https://harmonie.nl/agenda/schrijverscaf%C3%A9/3589

Stadschouwburg De Harmonie Ruiterskwartier 4 8911 BP Leeuwarden

Foto: Nico Kroon

Het Schrijverscafé wordt georganiseerd i.s.m. de Culturele Onderneming

 

Lunchlezing: Een toonaangevende dirigent uit Arnhem: Eduard van Beinum door Joop van Velzen in Musis Arnhem

 

Arnhemmer en chef dirigent van het (nu Koninklijk) Amsterdams Concertgebouworkest

Eduard Alexander van Beinum, geboren op 3 september 1900, woonde in Arnhem op de Schutterstraat 5 in de wijk Klarendal.
Tijdens zijn lagere schooljaren woonde de familie Van Beinum aan de Sloetstraat 26 en tijdens zijn middelbare schooljaren aan de Spijkerstraat 215, dichtbij het Concertgebouw Musis Sacrum. Van zijn middelbare schooljaren (HBS) is weinig bekend. Eduard hield van geschiedenis, maar het draaide bij Eduard om de muziek, hij was een natuurtalent.

Eduard was afkomstig uit een zeer muzikale familie. Zijn opa was dirigent geweest van een militaire kapel en zijn vader speelde contrabas bij de Arnhemsche Orkestvereniging (voorloper van het Gelders Orkest). Eduard leerde viool en altviool spelen van zijn negen jaar oudere broer Co. Pianospelen leerde hij van zijn muziekdocent Frans Hillen. Samen met Co vormde Eduard een viool-pianoduo. Hij speelde al op zijn zestiende altviool bij de Arnhemsche Orkestvereniging.

Eduard werd een dirigent van internationale allure. Naast het Concertgebouworkest was hij van 1949 tot 1952 voor vijf maanden per jaar eerste dirigent van het London Philharmonic Orchestra.
Hij trad, met zijn Amsterdams orkest, vaak in het buitenland op. Zo maakten ze een tournee in 1952 door de Verenigde Staten en was hij gastdirigent in Italië, Brazilië, Argentinië, de VS en Canada.  Van 1956 tot 1959 was hij verbonden aan het Los Angeles Orchestra. Daarnaast werd zijn werk vastgelegd op verschillende langspeelplaten (vinyl).
Hij kreeg vele nationale  en internationale onderscheidingen, en eredoctoraten werden hem toegekend. Kortom, een man met internationale status; maar toch sociaal, hartelijk en collegiaal.
Hij werd bij het Amsterdams Concertgebouworkest opgevolgd door Bernard Haitink.

 

Joop van Velzen

Joop van Velzen M.Sc./M.A. is aan de universiteiten van Utrecht en Vancouver (CANADA) academisch opgeleid als bioloog/botanicus én als muziekhistoricus. Naast paukenist in studentenorkesten en drummer in enkele muziekensembles, heeft hij jarenlange ervaring als trainer/coach in het bedrijfsleven in binnen- en buitenland. Joop is de auteur van de 4-delige biografie over de muzikale vriendschap tussen Clara Schumann en Johannes Brahms. Daarnaast schrijft hij over talrijke onderwerpen uit de klassieke muziek, werkt hij momenteel aan een biografie over Hugo Wolf en geeft hij – vanuit zijn Larense onderneming ‘Music in Life’ – Passie voor Klassiek! cursussen en lezingen over onderwerpen uit de wereld van de klassieke muziek. Tenslotte doceert hij over deze grote verscheidenheid van aspecten ook aan verschillende HOVO’s en de Vrije Academie in Amsterdam.

Di 26 feb 2019 ⋅ 12:00-13.30

Musis, Balkonzaal Velperbinnensingel 15 - 6811 BP Arnhem

Entree € 7,50

 https://www.musisenstadstheater.nl/programma/5794/Joop_van_Velzen/Lunchlezing_Een_toonaangevende_dirigent_uit_Arnhem_Eduard_van_Beinum